Ord å tenke på: Folkelig, folkekonge

Vi som skriver til enhver tid, lurer på så mye. Jeg lurer på veldig mye. Noe jeg lurer veldig på nå er påstanden om at kongeparet er så «folkelig». Ifølge bokmålsordboka har «folkelig» tre betydninger:
1. som tilhører folket; særmerket for de brede lag; naturlig, endefram,
2. omgjengelig
3. sømmelig, forstandig

Av dette forstår jeg at kongeparet oppfører seg som fornuftige folk flest, og karakteristikken er bare av det gode. Men jeg må innrømme at jeg tenker litt på hva som er alternativet til å være «folkelig». Er det personer som «ikke tilhører folket», de som ikke er naturlige endefram, de som ikke er omgjengelige, sømmelige og forstandige? Det måtte vært en skikkelig kjip karakteristikk å få «å ikke være folkelig». Den karakteristikken ville antakelig aldri blitt offentlig. Så sånn sett er det flaks for kongeparet at de er «folkelige».

Men, det er klart. Noen er vel mer «folkelige» enn andre. Faren min var skikkelig folkelig. Han jobbet i industrien og stemte Arbeiderpartiet i hele sitt liv. Flott fyr! Han hadde aldri smakt en dråpe alkohol og han avskydde urett. Han ble født i nittenhundreogsteinøks, så han var en veldig voksen mann da han døde, rett før 22. juli i fjor.

Terroristen bak handlingene som ble begått 22. juli 11 er ikke folkelig. Han gjorde et puslete forsøk på å knuse folkeligheten til nordmenn. Sånt er ikke for dem som ikke kjenner folkelighetens vesen, så det lyktes ikke.

Når det gjelder begrepet «folkelighet», har nok det mange tolkninger, alt ettersom hvem du spør. Mange ville nok si at en som er folkelig, ikke er født til septer og krone. En som er folkelig tjener pengene sine selv og livnærer seg ikke på andres skatt. Noen synes det er pussig at en som er folkelig har livvakter og noen som stikker innom neste stoppested for å sørge for en viss standard før hovedpersonen selv ankommer. Det kan godt være. Dem om det.

Lurer du på hva jeg mener? Nei, du vet – jeg er bare en enkel skribent. Jeg må skrive mine egne tekster, kjøre bilen min selv og smøre litt slappe brødskiver med leverpostei eller brunost. Når jeg tar en tur i parken eller utpå med båten, er det ingen som gjør noe sak ut av det. Og Kappahl og Lindex frekventeres hyppig av meg – særlig når det er salg. Jeg er nok ganske folkelig – etter eget definisjon, altså.

I forbindelse med royaliteten, har jeg reflektert en del over begrepet «folkekonge», og jeg lurer på om det ble lansert denn gangen på 70-tallet under bensinkrisa da Kong Olav tok t-banen sammen med andre som hadde behov for dette transportmiddelet. Folkekonge – det er en som mingler med folk flest, og det skal man antakelig ikke kimse av. Fint det.

Det er noe som er litt pussig: Folkelig og menneskelig er ikke det samme, selv om begge ordene handler om folk. «Intet menneskelig er meg fremmed» var det en som sa en gang. Her kan ikke menneskelig byttes ut med folkelig uten at meningen endres.

Nei, ska’n ta seg et bad, da tru? Du kommer garantert ikke til å få se bilder av det i Se og Hør.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s