Ekstrem værprat

Bilde smk TB august 14Inni mitt hode, Tønsbergs blad 12. september 2015

Vær, og særlig ekstremvær, er på mange måter et interessant kommunikasjonsfenomen. Alle mener noe om været, og for de fleste er det et ufarlig tema som er særlig enkelt å gripe til når ingen andre tema kan – eller bør – bringes på bane. Jada, nei, så det. Jo, jo … Du verden, der kommer sola – ja, har du sett! Det kan vi trenge nå! Jada, gitt… Noen ganger virker det som en bedre løsning å ta en annen vei, enn å bli tvunget til en samtale om været.

I disse dager er været et aktuelt tema. Menneskeskapt ekstremvær kalles det, når regnet får elver og bekker til å gå over sine bredder og fyller kjellere, forretningsbygg og parkeringshus med vann. Det gir menigmann praktiske og økonomiske utfordringer og forsikringsselskapene grå hår i hodet. Vår lemfeldige holdning til vern av miljøet, får skylden og miljøkrise meldes. Det er klart at det er viktige tanker, og for et faktum å regne: Vi må ta ansvar for miljøet vårt, alle sammen. I gamle dager kunne det også være skikkelig dårlig vær, særlig på høsten. Vi kalte det «drittvær» og tenkte ikke mer på det.

Bøndene har klare og reflekterte ønsker og behov med tanke på forholdene utenfor stuedøra. Regner det for lenge, kan avlingen bli dårlig og potetene utsettes for råte. Regner det for hardt, legger kornet seg. Er det for mye sol, kan modningen bli for rask og grøden kan bli svidd. Det er til å forstå at bøndene er opptatt av været. Alle er opptatt av levebrødet sitt. Vi som ikke er tilknyttet primærnæringen, har andre utfordringer. Når vi skal ha ferie, ønsker vi oss sol og varme, gjerne i ekstreme menger, slik at vi kan reise på stranda, grille og i det hele tatt være utendørs. Vi trenger D-vitaminene som sola gir oss. Du kan lese deg opp på D-vitamin om du vil gi værpraten en ny dimensjon. Regna det hos deg i sommerferien? Au! Men du slapp å vanne i hagen! Det er jo fint! Ei god bok under tak er aldri feil, og en kaffekopp smaker mye bedre når det regner enn i stekende sol. Sånt kan man snakke om når noen graver seg ned i negative ekstremværytringer. Og det er det aller verste negative mennesker vet: Positive folk. Det betyr at du kan avslutte samtalen raskt – og det kan være av det gode. Så, jada, nei … nå kommer snart vinteren med ekstremsnø og ekstremperiode for benbrudd på sykehuset.

For øvrig: Skyll, brett og stapp. Kildesorter søpla. Skru av lyset i rom du ikke bruker og spar på vannet i springen. Blir det mindre ekstremvær av det, skal jeg jammen gå foran med et godt eksempel, og slå et slag for miljøet.

Legg igjen en kommentar

Filed under hjem, Skråblikk, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s