Kroniker i førjulstida

Bilde smk TB august 14

Inni mitt hode – Tønsbergs blad, 5.12 15

Jeg filosoferer jeg over det ugreie med kroniske tilstander i kroppen. «Er det ikke mulig å filosofere over noe hyggeligere, nå i julemåneden», tenker noen. Jo, for all del, tenker jeg. Men alt henger sammen med alt. Det kan faktisk være ganske krevende å være kroniker i førjulstida.

Fått julestjerner i hus? Ingen allergikere takker deg, siden julestjerner lager ugreie for mange. Kjører du fullt røkelsesregime i stua? Det kan være noe herk for dem som sliter med pusten.

Har du bakt alle sju slaga? Nei? Ikke tenk på det! Fri til venner og familie og bruk det lille du har av energi på å rusle deg en tur før det blir mørkt og avslutt dagen med bok, TV eller en prat med noen som gir deg energi. Det er mange som sliter med energinivået, du trenger ikke være kroniker av den grunn. Men det hjelper.

Mangel på energi er vanlig hos mange kronikere. Fysisk og mentalt tunge dager kan gi ugreie tanker. En dag skal alle dø, men alle andre dager skal vi leve. Det er en suverent god tanke. Du må leve på din måte, og det kan bli skikkelig bra, om du fjerner det fra din nærhet, som tapper deg for energi.

Det beste med livet er at det bli til mens vi lever det. Sånn sett er det smart å gjøre det beste ut av dagene. Gode dager kan være enklere å skape enn vi tror. En Facebook-venn presenterte nylig følgende sitat: «Alle våkner vi liggende. Hva vi gjør etterpå bestemmer vi selv». Det er rett og slett oss det kommer an på, kroniker eller ei.

Kronikere som utsettes for stress, kan oppleve å få «symptomforverring», som doktoren ville sagt. Det faktumet er noe av det som er bra med å være kroniker i en travel førjulstid. Kronikere må velge ut de oppgavene som ikke er stressende! Det er et kupp! Men litt pågående må man orke å være i sin kroniker-tilstand: Man må våge å be om hjelp. Det er utrolig hvor greie folk er, når de blir forespurt om å hjelpe på en hyggelig måte. Ofte skal de bare ha en god prat og en kaffekopp for jobben. Vinn – vinn, spør du meg!

«Etter at jeg ble kronisk syk, har jeg mistet vennene mine», sier noen. «Tøys», sier jeg. Du mister ikke venner fordi du blir syk. De forsvinner fordi du ikke evner å se utover din egen tilstand. Å beholde en venn, er en krevende, men hyggelig jobb. Du må vise at du er en ok person. Simpel as that.

Så om du ikke orker julebaksten, men likevel ønsker deg hjemmebakst, må du sette bort oppgaven. Når du slipper julestress, blir du kanskje blid. Det er ditt beste bidrag til julestemningen.

Ha gode førjulsdager. Husk å fornye resepter før doktoren tar juleferie. Kjøp inn pepperkakeboks og julemarsipan! Litt mas får du tåle. Det er sånn de er å værra folk. Ferdig snakka.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s