Snørr og snyte – nå er den på vei!

Bilde smk TB august 14Inni mitt hode – Tønsbergs blad, 9. januar 2016

Jeg leste nylig i en avis at influensaen har kommet til Sverige og at den er venta over grensa til oss før vi aner! Du kan fortsatt rekke å vaksinere deg, om du driver med sånt. Men kjenner jeg deg rett, har du nok allerede gjort det! Vaksinen har jo vært tilgjengelig en stund.

I Sverige ble det første influensatilfellet i denne sesongen oppdaget for omtrent en måned siden, og når folk skal på skole og jobb etter juleferien, er det rimelig å anta at smitten brer om seg. Sånn er det jo når folk møtes! Da sprer uhumskheter seg med vindens fart! Og det er rimelig å anta at en del av oss har hengt med svensker i jula. Vips, så har vi den her i Norge også!

Kan hende mener du selv at du har influensa flere ganger i året, da nesa renner og feberen stiger. Vonde ledd har du jammen også! Du spiser dine febernedsettende, drikker vann og sliter sofaen noen dager. Men influensa er det nok ikke. Den er ganske sesongbetont og kommer gjerne rundt jul og varer et par måneder, sånn ca. Så du som er plaga av «sommerinfluensa», må nok innse at symptomene dine heter «drøy og irriterende forkjølelse». Men behandlingen er den samme som ved ekte influensa: egenpleie, febernedsettende og rikelig med vann. Og nys i albukroken, er du snill.Jeg mener ikke å tulle bort den ekte influensaens alvorlighet. Har du fått influensa, er det bare å kaste inn håndkledet og gi seg hen. På jobben din, er de glade for at du holder deg hjemme. Kjør dårlige tv-serier fra 90-tallet fra sofaen. Prøv å overleve. Det er faktisk synd på deg.

I Norge dør 900 personer hvert år som følge av influensa, ifølge Folkehelseinstituttet. I forrige sesong, ble det påvist mer enn 16.000 infeksjoner i Norge, noe som var ny norgesrekord, og sesongen var relativt kraftig sammenlignet med tidligere år.

Men sjansen er ganske stor for å overleve. Selv har jeg hatt influensa kun en gang i livet. Da var jeg 12 år. Det er 40 år siden, men jeg husker det veldig godt. Den vanvittige hodepinen og frostriene – og det svettevåte sengetøyet. Det var Globoid og Eukament. Og vann – da som nå.

En dag da Globoiden fungerte godt for tolvåringen, skrev jeg følgende dikt:

Feberen verker i kroppen,
så det går helt rundt i toppen.
Ligger og hoster og nyser, tenker på mat – og gyser.

Nesa den renner nå over grensa.
Hva er det i veien?
Jo, influensa.

Lykke til, alle potensielt influensasyke der ute. Ta vaksine om du er i målgruppa for det. Det er rimelig å anta at de fleste kommer til å overleve, selv om det kan bli tøffe dager.

Paracet, anyone?

Legg igjen en kommentar

Filed under hjem, influensa, Skråblikk, sykdom, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s