1793 – Gammel og veldig god

Viktor Hugo: 1793

For meg, var boka 1793, en ukjent sak! Shame om me! «Alle» har lest De elendige, og sett den på film eller teater.

Men 1793?

I denne historiske romanen skildrer Victor Hugo den franske revolusjonens skjebneår i områdene rundt Vendée, Frankrike. Vi opplever her hensynsløs vold, terror og drap når royalistene og republikanerne støter sammen. Sivilbefolkningen blir skadelidende, her vises ingen nåde. 

Dette er ikke boka for dem som primært er opptatt av hår og sminke. Dette er boka for dem som er – eller ønsker å bli – opplyst om en vond tid, beskrevet av Hugos fargerike og skarpe penn.

Vi følger personer på begge sider av konflikten, men også fortvilte sivile. Selv om det er mye terror og vold som blir beskrevet, skriver Hugo intenst og «vakkert» om naturen rundt hendelsene og de ulike mennesketypene på en spennende og lesverdig måte.

Dette er også historien om den blodige, fillete moren som fortvilet leter etter sine bortførte barn midt oppe i kampens mest dramatiske og avgjørende øyeblikk. 

Om det er flere som meg, som har latt 1793 bli liggende i skyggen av Les Misérables, sier jeg bare «løp og les/kjøp/lån»!

Denne historiske romanen fortjener mange lesere. Her får vi et lite det glimt inn i revolusjonens grufulle virkelighet i 1793 i Frankrike.

Om du, som jeg, synes du kan lite om Den franske revolusjon, les deg opp! Nær og fæl historie. Det finnes mye info på nett.

Boka kom for første gang ut i 1874.

Om Viktor Hugo

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s