Faren med å være Skrake

Artig bok av Kjell Westø.

Finlandssvensken har skrevet et lesbar bok! Ikke at det er noe sjokk, han har skrevet mange, faktisk! Denne kom ut i 2003.

SkrakeFortellingen starter i 1952, da OL arrangeres i Helsingfors, Coca-Cola introduseres i Finland og en finsk skjønnhetsdronning blir Miss Universe. Det er året unge Werner Skrake har sitt første spektakulære uhell, som Vera skal få se flere av, og som sønnen Wiktor selv tiår senere får påminnelser om. Historien om slekten Skrake strekker seg både bakover til borgerkrigens erfaringer, og fremover til nåtidens Helsingfors. Og i skjærgården utenfor, Werner og Wiktors møtested, vaker de store sølvfargede sjøørretene.

Den unge Werner Skrake, som har tilbrakt ett skoleår i USA får til og med kjøre en av Coca-cola-bilene på landseringsdagen, men «vanærer familien»  ved å kjøre av veien og knuse hele billasten med cola. Au! Denne hendelsen kommer til forfølge familien!

Romanen er en bredt anlagt familiekrønike om familien Skrake. Den minner om «noe Erlend Loe kunne ha skrevet»!

Uflaks!

Romanen åpner med at fortelleren Wiktor bestemmer seg for å beholde familiehuset i det landlige Råberga, på tross av at farens ånd hviler i veggene, og den ånden er sønnen fanget inn av. For denne romanen er i stor grad en fortelling om far. Faren heter Werner Skrake, og han er en ulykkeskråke av de sjeldne. Han har liksom en egen evne til å mislykkes.

Det er forbundet med stor fare å tilhøre Skrakeslekten, og Westö forteller oss  hvorfor.

50-tallsungdom

Vi følger pappa Werner som ung mann i Finland på femtitallet, der han drømmer om å kaste slegge opp mot sekstimetersmerket, og tilbringer lange dager på jakt etter sølvglinsende sjøørret. Werner råker imidlertid ut for stygge, selvforskyldte ulykker som begge har med forsøkene på å lansere amerikansk populærkultur i Finland å gjøre. Han glir stadig lenger ut, og bort fra familien.

Fint!

Ikke bare sitter jeg igjen med en rekke slående vakre bilder av Finland fra vinterkrigen og fram til i dag, etter å ha lest boka.
«Faren ved å være Skrake» er også en slående beretning om mulighetene for å frigjøre seg fra den verdenen og de familiære vilkårene vi er født inn i.

 

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2003

Om forfatteren på Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Filed under Bøker, Blogg, Bok, Lese, Litteratur, Skriverier, Tekst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s