Bokelsker med dårlig hukommelse

I dag skal jeg snakke om Siri Hustvedts roman «Sommeren uten menn».

Men først en oppklaring:

Jeg får stadig spørsmål om hvordan jeg kan pøse ut bokomtaler daglig. Om jeg leser SÅ fort!

Svaret er selvsagt «nei».

Jeg leser riktignok veldig mye, men det får da være måte på!

Jeg er en av dem som er mer opptatt av stemningen en bok gir enn detaljene i innholdet. Forfatterens formidlingsevne er helt vesentlig for min leseopplevelse. Og jeg leser alt! Årets bestselgere, seriebøker og rare «særheter» jeg finner på loppemarked og antikvariat.

Men tilbake til min måte å lese og huske på – sånn at jeg kan fortelle deg om boka jeg har lest, og som har berørt meg: jeg tar notater fra bøker jeg har lest! Derfor kan jeg blogge om bok så ofte!

Da vet du det!

Over til Siri Hustvedts roman «Sommeren uten menn»

Om du ikke kjenner til forfatteren, kan jeg si at hun er oppvokst USA, men har gått på videregående skole i Norge og skriver på engelsk.

Boka kom ut på Aschehoug i 2011 og er godt oversatt av Bodil Engen.

«Sommeren uten menn» er en morsom bok. Jeg synes den minner om bøker av Fay Weldon, som skrev sprekt om kvinner som fikser livet eminent uten menn. Weldon var min favoritt på 80-tallet,

Men så er det slik, da, hos Hustvedt, at kvinnene selvfølgelig helst skulle hatt mennene der, eller Mannen, han som har sviktet. Like selvfølgelig angrer han på sidespranget og vil tas inn i varmen igjen. Skal han få komme tilbake?

Jeg-fortelleren er Mia, femtifem år gammel poet og universitetslærer. En dag får hun beskjed om at ektemannen gjenom 30 år trenger en pause. Pausen, som han kaller det, skal vise seg å være hans yppige, 20 år yngre kollega:

«Noen tid etter at han hadde sagt ordet pause,ble jeg gal og havnet på sykehus. Han sa ikke Jeg vil aldri se deg mer eller Det er slutt, men etter tretti års ekteskap var pause nok til å forvandle meg til en sinnsyk med tanker som eksploderte, rikosjetterte og skjente inn i hverandre som popcorn i en microbølgepose.» (s. 9)

Tøffe Mia kommer seg gjennom sammenbruddet, og reiser til den lille hjembyen i Minnesota der hun leier seg inn i et hus i nærheten av eldresenteret der moren bor. Samtidig som hun blir kjent med de gamle damene på hjemmet, starter Mia et skrivekurs for sju ungjenter.

Når så naboen er en ung mor med to småbarn, skulle alle kvinnens aldre være representert. Her møter vi kvinner på sitt beste – og verste.

Jeg liker måten Hustvedt skriver på. Dette er underholdende lesning og god formidling

Oversetter Bodil Engen får fint frem spenstigheten og lekenheten i Siri Hustvedts språk.

Omtale fra forlaget:

Når din mann etter 30 års ekteskap plutselig forteller deg at han ønsker en pause fordi han er blitt forelsket i en ung, fransk kollega, hva gjør du da? Mia Fredricksen får sammenbrudd og reiser hjem til sin mors varme favn. Litt etter litt dras hun nesten motvillig inn i livet til menneskene rundt seg. Når sommeren uten menn nærmer seg slutten, er Mia klokere, for hun vet hva hun vil kjempe for og på hvilke premisser. Dette er en utfordrende, intelligent og heftig roman om kvinner og jenter, kjærlighet og ekteskap, og den gir et varmt og skjevt blikk på den såkalte kjønnskampen. En velopplagt Siri Hustvedt er her i sitt ess.

Om Siri Hustvedt på Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Filed under Bøker, Bok, Fortelling, Kjærlighet, kvinner, kvinnesak, Lese, Litteratur, livet, Skriverier, Tekst, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: