Kalender 12.12.: Litt i forkant

jul1Jeg liker tanken på å ta det med ro i førjulstida. Slippe skuldrene

«Særlig», tenker du. Ikke er du ferdig med pakkekalenderen, ikke har du kjøpt alle julegavene, ikke har du planlagt julemiddagen. Og vindusrutene ser ikke ut!

Du synes i det hele tatt at du har mye å gjøre – og alt skal gjøres på kveld og i helger, for du er jo på jobb eller skolen hele uka…

«Og sånn går no dagan». Plutselig kommer Lille julaften og du styrter ut for å ordne de siste greiene, som bare MÅ på plass, for at det skal bli jul.

Sånn blir førjulstida et stressende maratonløp og ikke verken avslappende eller hyggelig. Og når jula kommer, gleder du deg til at alt «maset» skal være over og du kan gripe tak i hverdagen igjen.

Tro meg, jeg har vært der!

Jeg vet det er lett å si, og vanskeligere å gjennomføre, men du må våge å gi slipp! Gi slipp? Ja, i denne sammenhengen, gi slipp på tanken om alle forventningene du tror at alle har til deg – om nyvaska hus, fulle kakebokser, blanke vinduer, juleblomster i alle rom, den perfekte julemiddagen og desserten, osv.

Ikke «gjør så mye ut av det». Det kan bli innmari hyggelig uten nypussa vinduer og med en boks pepperkaker fra butikken!

Det er folka du omgir deg med som skaper den gode julestemningen sammen med deg. Menneskene du har i livet ditt, dem du har valgt, som har valgt deg.

Dette er en vakker sang jeg liker!

Og denne!

Nå skal ikke jeg fyre oppunder førjulsstresset, men det er noen som liker veldig godt å bake. Jeg er en av dem. Men det er veldig mange andre julegreier jeg IKKE gjør.


I dag skal jeg bake Lussekatter, du vet, sånne Lucia-kaker, til den 13. desember. Jeg putter dem i frysa og tar dem opp i morgen tidlig.

Jeg ligger litt i forkant, altså.

Her er oppskriften jeg bruker! Den finner du her

200 g smør eller margarin
7 dl melk
2 g safran eller 2 til 3 teskjeer gurkemeie (jeg bruker gurkemeie – safran er så dyrt!
50 g gjær, fersk (eller en pose tørrgjær)
2 dl sukker
0,25 ts salt
2 ts kardemomme
16 dl hvetemel

 Vispet egg til pensling
 Rosiner til pynt

Slik gjør du det:

Denne oppskriften på lussekatter gir 40-45 stk.

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Varm til 37 ºC og tilsett safran/gurkemeie. Smuldre gjær i en bakebolle/tilsett gjærpose og hell litt av den fingervarme deigvæsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. Ha i sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min, eller lenger, til deigen omtrent har doblet seg.

Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til lussekatter eller forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

Dekk med et klede og etterhev ca 50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg. Stek i midt i varm stekeovn, 225 ºC i 10-12 min. Avkjøl på rist.

Uansett hva du gjør disse desemberdagene: gled deg over det! Ta vare på deg sjøl!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under jul

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s