Sara Omar: Dødevaskeren

En fæl – klok og viktig bok.

Denne boka har stått i hylla mi en stund. Jeg visste at boka har en voldsomt dramatisk handling, og har liksom unngått den litt. Men nå er den lest. Den er fæl, tankevekkende, sår. Men innimellom ser vi lysglimt. Jeg anbefaler boka. Den er «voksenopplæring».

Forlaget skriver om boka:

Det nyfødte pikebarnet Frmesk er uønsket av sin far fordi hun er jente. Farmoren insisterer på at Frmesk blir omskåret, men liten og svak som hun er, frykter moren at spedbarnet ikke vil overleve inngrepet. Enda mer frykter hun mannens trussel om å ta Frmesk av dage ved å begrave henne levende. Utveien blir å la barnet vokse opp hos besteforeldrene. 

Frmesks mormor er dødevasker. Hun tar seg av døde jenter og kvinner som ingen andre vil begraver – kvinner som er drept i vanære eller skam. Det er et kjærlig hjem, men besteforeldrene kan ikke i det lange løp skjerme Frmesk mot den fysiske og psykiske overlast som ubønnhørlig nærmer seg fra alle sider. 

Boken foregår i Kurdistan i 1986. Området er preget av krig og folkemord, det danner det grusomme bakteppet for en fortelling om et ekstremt utsatt jenteliv.

Bokklubben sier dette om boka:

«Da Sara Omars bok Dødevaskeren kom ut i Danmark rett før jul i 2017, ryddet avisene forsiden for den oppsiktsvekkende debuten. Boka ble av mange utropt til årets viktigste bok, men ble ikke like godt mottatt av alle. Sara Omar har nemlig levd under politibeskyttelse siden.

Ekstremt utsatt pikeliv 
Romanens handling er vekselsvis lagt til Kurdistan på 1980-tallet og til dagens Danmark. Hovedpersonen, Frmesk, blir født i Kurdistan i 1986. Hun er liten, sykelig og uønsket av faren Anwar. Han ønsket seg en sønn og viser kun forakt for det skjøre pikebarnet med den underlige, hvite hårdotten på skallen. Anwar er en voldelig og uforutsigbar mann som skaper frykt i hjemmet og sinne hos leseren. 

Godhet i en ørken av ondskap 
Sara Omar setter oss inn i et miljø der tolkning av Koranen legitimerer en ekstrem undertrykkelse av kvinner. Anwars kone Rubar må for eksempel stille sin kropp til rådighet selv om hun nettopp har født et barn. Hun lever i et fengsel og kan aldri unnslippe i live. Det er rystende. Og svigerforeldrene beskrives som så skadelige for vesle Frmesk at hun må bort fra sitt eget hjem. Hun blir plassert hos sin mors foreldre. Heldigvis. Det er hos dem hun vokser opp – og dermed redder livet. 

En hyllest til dødevaskeren 
Mormor Gawhar er midtpunktet i livet til Frmesk, sammen med morfar Darwésh. De er gode, kloke mennesker med mer vidsyn enn mange av de andre i landsbyen. Darwésh er en meget spesiell mann, ikketroende og svært kritisk til Koranen, noe som må være temmelig uvanlig i hans miljø. Begge to tar seg godt av Frmesk, som de elsker høyt, men dessverre ikke greier å beskytte mot alt. Og det blir hennes ulykke.

Romanens tittel Dødevaskeren henspiller på mormor Gawhars oppgave. Hun vasker døde. Først og fremst mennesker som ingen vil ha befatning med – de som har brakt skam over sin familie. For ære betyr alt, og det er som regel en kvinne som må bøte med livet eller lemlestes. Gawhar gir dem kjærlighet og verdighet før de blir begravet. 

Vil reformere islam 
Sara Omar lar oss møte Frmesk igjen som ung kvinne i Danmark. Hun har forlatt hjemlandet og startet et nytt liv, men tilværelsen er tung. Frmesk ligger på sykehus og er traumatisert på grunn av sin fortid. Hun bærer på noe som framkaller frykt, og er tydelig redd for å bli innhentet av noe eller noen som ikke vil henne vel. Sara Omar har selv vært innlagt på grunn av alvorlige traumer og har kjempet seg fram til en noenlunde normal tilværelse. Det er lett å tenke at Omars eget liv har mange likhetspunkter med opplevelsene til Frmesk. 

Kontroversiell og smertefull 
Sara Omar har skrevet en fortelling som er inspirert av hennes egen historie – som også er utallige jenters og kvinners virkelighet. 

Dødevaskeren forskrekker, provoserer og ikke minst – maner til debatt. Det handler om vold og æresdrap.

Det handler om menneskerettigheter, rettigheter som ikke er selvsagte for mange kvinner og jenter. De lider i taushet, men Sara Omar gir dem en stemme for at vi skal åpne øynene. Dødevaskeren er årets viktigste bok! 

Dødevaskeren av Sara Omar kom ut på Ascehoug i 2018.

«Det er ikke rart at denne boka med utropt til årets viktigste roman i Danmark», sier Ingunn Økland, Aftenposten 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under folk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s